Chill out w tle i więcej zostaje na talerzu...
29 sierpnia 2012, 16:18Delikatniejsze oświetlenie i muzyka w restauracjach typu fast food mogą zmniejszyć spożycie kalorii aż o 18%.
Pozycja oka wskazuje na liczbę, o jakiej myślimy
24 marca 2010, 16:52Pozycja oczu wskazuje na liczbę, o której myślimy. Psycholodzy dywagują, że przez to trudniej nam będzie ukryć np. wiek...
Co w diecie służy nastrojowi młodszych i starszych dorosłych?
14 grudnia 2017, 10:52Nasz nastrój zależy od tego, co jemy. To, co służy dobremu humorowi młodszych, niekoniecznie pomaga jednak starszym.
Cukrzyca wynikiem zaburzeń transportu żelaza?
21 września 2012, 10:51Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego i firmy farmaceutycznej Novo Nordisk odkryli, że zwiększona aktywność pewnego białka transportującego żelazo - transportera dwuwartościowych jonów metali (ang. divalent metal transporter-1, DMT1) - doprowadza do zniszczenia produkujących insulinę komórek wysp trzustkowych. Badania na myszach pokazały, że zwierzęta pozbawione tego transportera są chronione przed cukrzycą.
Antybiotykożerna trawa uratuje środowisko?
14 kwietnia 2010, 15:33Lekarstwa, antybiotyki, masowo spożywane nie tylko przez ludzi, ale i zwierzęta, zanieczyszczają wodę i ziemię. To może być bardzo niebezpieczne - alarmują od dawna naukowcy. Być może pospolita trawa okaże się cudownym oczyszczaczem?
Kto śpi za krótko, tego dręczą negatywne myśli
8 stycznia 2018, 14:35Spanie mniej niż 8 godzin wiąże się z występowaniem typowych dla depresji czy zaburzeń lękowych natrętnych, nawracających myśli.
Doświadczenie macierzyństwa osłabia działanie kokainy
16 października 2012, 11:23Szczurzyce będące matkami reagują na kokainę inaczej od samic, które nigdy nie rodziły. Dr Jennifer Cummings z University of Michigan zaobserwowała, że mózgi tych pierwszych uwalniają o wiele mniej dopaminy, zwanej przekaźnikiem przyjemności.
Nie trzeba pić, wystarczy płukać
30 kwietnia 2010, 08:44By napój energetyzujący spełnił swoją rolę, nie trzeba go wcale wypić. Wystarczy nim przepłukać usta. Naukowcy odkryli bowiem ścieżkę nerwową, która łączy kubki smakowe z mięśniami (Brain Research).
Miasto zmienia zachowania lisów i kojotów
31 stycznia 2018, 12:12W środowisku naturalnym lis rudy i kojot starają się unikać. Zwierzęta konkurują ze sobą o źródła pożywienia i terytorium, gdy więc się spotkają, dochodzi do konfliktów, w których zwykle górą jest większy kojot. Okazało się jednak, że miasta zmieniają ich sposób zachowania się.
Cukier wyłącza automatycznego pilota
8 listopada 2012, 13:31Opłukanie ust glukozą zwiększa samokontrolę.